In Lanaken kunnen inwoners tijdens het eindejaar geen vuurwerk meer afsteken.  Op een online referendum stemde tweederde van de inwoners tegen. De gemeente kan zelf wél nog een vuurwerk organiseren.

Vuurwerk staat al langer ter discussie. Het kan storend zijn voor dieren en het zorgt ook voor heel wat afval. Daarom wilde de gemeente Lanaken de vraag stellen aan de inwoners op een online referendum. Wilden ze het afsteken van vuurwerk in Lanaken verbieden? Of wilden ze het wel nog toelaten, enkel op oudejaarsavond tussen 23u en 1u?

Dieren lijden onder het afsteken van vuurwerk, zeker als dat lang duurt.

Duidelijke uitslag

Daaruit kwam een duidelijke uitslag. Zowat 1.300 inwoners deden mee en daarvan stemden er 850 tegen. Het gemeentebestuur zal daarom nu het GAS-reglement aanpassen. Burgemeester Marino Keulen (Open VLD) is niet verrast door de duidelijke uitslag. “Het is een uitgesproken thema. Mensen zijn heel erg doordrongen van het belang van dierenwelzijn. Dieren lijden onder het afsteken van vuurwerk, zeker als dat lang duurt.” Naast de geluidshinder is er ook veel afval dat de mensen stoort, volgens Keulen. “Dat zijn thema’s waarbij de publieke opinie de laatste 20 jaar is opgeschoven, het wordt steeds minder getolereerd.”

(Visited 9 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *